Preview

New Technologies

Advanced search

Technological solutions in food production in the context of ensuring their quality and safety

Abstract

Food processing with high hydrostatic pressure has been considered by the authors as a way to increase the preservation ability in the context of ensuring the quality and safety of meat products. Various authors have conducted research and collected evidential basis on the suitability of this processing method to increase shelf life. The research confirms this statement, and the algorithm formed by the authors for assessing the properties of meat products allows to conduct comprehensive studies and determine the degree of impact on functional properties.

About the Authors

A. Y. Volkov
Institute of Physics of Metals named after M.N. Mikheev, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


L. A. Donskova
Ural State University of Economics
Russian Federation


V. V. Kotkova
Department of Commodity and Expertise of the Institute of Commerce, Food Technologies and Services of the Ural State University of Economics
Russian Federation


References

1. Нутрициология - 2040. Горизонты науки глазами ученых / под ред. В.В. Бессонова, В.Н. Княгинина, М.С. Липецкой. Санкт-Петербург: Северо-Запад, 2017. 105 с.

2. Лаврухина О.И. Риски загрязнения пищевых продуктов на различных стадиях их производства / О.И. Лаврухина [и др.] // Ветеринария сегодня. 2017. №3(22). С. 33-39.

3. Глобальная стратегия ВОЗ в области безопасности пищевых продуктов. Более безопасная пища ради лучшего здоровья [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.who.int/publications/list/9241545747/ru

4. Питание и здоровье в Европе: новая основа для действий / под ред. Aileen Robertson [etc] // Региональные публикации ВОЗ. Европейская серия. 2005. №96. 525 с.

5. Заболотных М.В. Качество и безопасность сырья и пищевых продуктов в современных условиях // Вестник Омского государственного аграрного университета. 2014. №3(15). С. 29-32.

6. Шевелева С.А. Пищевая безопасность [Электронный ресурс]. Режим доступа http://www.cryovac.com/eu/event_presentation/4_Food_safety_Sheveliova.pdf

7. Wilson D.C. High pressure sterilization // 34th Annual Meeting of the Institute of Food Technologist. New Orleans, LA. May, 1980. P. 12-15.

8. Слесаренко И.Б., Слесаренко В.В. Исследование ресурсо- и энергосберегающих технологий в пищевой промышленности [Электронный ресурс] // Фундаментальные исследования. 2008. №5. С. 46-47. Режим доступа: http://fundamental-research.ru/ru/article/view?id=3037 (дата обращения: 02.05.2018).

9. Донскова Л.А., Зуева О.Н. Белковый компонент как показатель функционального назначения и качества мясных продуктов: характеристика и методология оценки // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2016. №3(38). С. 73-79.

10. Жаксылыкова М.О. Качественные показатели мяса при воздействии высокого гидростатического давления: автореферат дис.. канд. техн. наук: 05.18.04. Москва, 1994. 19 с.

11. Туменев С.Н. Обработка мясных продуктов давлением: автореф. дис.. д-ра техн. наук: 05.18.04. Москва, 1993. 48 с.


Review

For citations:


Volkov A.Y., Donskova L.A., Kotkova V.V. Technological solutions in food production in the context of ensuring their quality and safety. New Technologies. 2018;(3):20-27. (In Russ.)

Views: 495


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)