Preview

New Technologies

Advanced search

Comparative assessment of the influence of natural antimicrobial substances and ultrasound treatment on the surface microflora of meat semi-finished products upon storage

Abstract

The article presents the results of studying the effect of treatment of meat semi-finished products with natural antimicrobial substances and ultrasound on changing microbial contamination of their surface during storage. The dynamics of the number of microorganisms on the surface of samples during storage has been determined. An organoleptic evaluation of the culinary-processed samples has been carried out.

About the Authors

D. Maul
ITMO University
Russian Federation


L. V. Krasnikova
ITMO University
Russian Federation


V. A. Demchenko
ITMO University
Russian Federation


References

1. Моисеева Е.Л. Микробиология мясных и молочных продуктов при холодильном хранении. Москва: Агропромиздат, 1988. 222 с.

2. Красникова Л.В. Микробиология: учебное пособие. Санкт-Петербург: Троицкий мост, 2012. 296 с.

3. Arshad M.S., Batool S.A. Natural Antimicrobials, their Sources and Food Safety. Ch 4. Food Additives, InTech, 2017. P. 87-102.

4. Gyawali R., Ibrahim S. A. Natural products as antimicrobial agents // Food Control. 2014. Vol. 46. P. 412-429.

5. Applications of ultrasound in analysis, processing and quality control of food: a re-view / Awad T.S. [etc] // Food Research International. 2012. Vol. 48. P. 410-427.

6. Ercan S., Soysal Ç. Use of ultrasound in food preservation // Natural Science. 2013. №5. P. 5-13.

7. Подходы нечеткой логики в исследованиях биотехнологий для рационального использования пищевых ресурсов / Алексеев Г.В. [и др.] // Научный журнал НИУ ИТМО. Сер. Процессы и аппараты пищевых производств. 2014. №4. С. 244-255.

8. Антимикробная активность лекарственных растений в отношении патогенных и условно-патогенных микроорганизмов / Н.Н. Гаврилова [и др.] // Биотехнология. Теория и практика. 2010. №4. С. 44-47.

9. Negi P.S. Plant extracts for the control of bacterial growth: Efficacy, stability and safety issues for food application // International Journal of Food Microbiology. 2012. Vol. 156, №1. P. 7-17.

10. Китаевская С.В., Пономарев В.Я. Роль молочнокислых бактерий в обеспечении биобезопасности ферментированных мясопродуктов // Вестник Казанского технологического университета. 2014. №21(17). С. 248-250.

11. Антушева Т.И. Некоторые особенности влияния ультразвука на микроорганизмы // Живые и биокосные системы. 2013. №4.

12. Применение ультразвука высокой интенсивности в промышленности / Хмелев В.Н. [и др.]. Бийск, 2010. 203 c.

13. Мауль Д., Красникова Л.В., Громцев А.С. Исследование влияния ультразвуковой обработки в жидких средах различного состава на поверхностную микрофлору мясных полуфабрикатов // Вестник ВГУИТ. 2017. Т. 79, №3. С. 19-25.


Review

For citations:


Maul D., Krasnikova L.V., Demchenko V.A. Comparative assessment of the influence of natural antimicrobial substances and ultrasound treatment on the surface microflora of meat semi-finished products upon storage. New Technologies. 2018;(2):41-48. (In Russ.)

Views: 358


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)