Preview

New Technologies

Advanced search

Drying with freezing multilayer semifinished items

Abstract

At present there are no methods for calculating shrinkage during cooling and freezing of food semi-finished products, which are multilayer structures. In this article methods for calculating shrinkage during refrigeration of this type of food products are proposed. An experimental test using the example of test semi-finished products with different fillings showed that the difference between the calculated and experimental shrinkage data during cooling and freezing of these products was 5 ... 10%. The proposed method of calculation of shrinkage allows to determine the magnitude of mass losses during refrigeration treatment of multi-layer food products with sufficient accuracy for engineering calculations.

About the Authors

A. V. Gusak
St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


A. A. Krasnova
St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


V. I. Filippov
St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


References

1. Производство мясных полуфабрикатов / И.А. Рогов [и др.]. Москва: Колос-пресс, 2001. 335 с.

2. Куцакова В.Е., Уткин Ю.В. Расчет времени замораживания бесконечного цилиндра и шара с учетом одновременного охлаждения замороженной части // Холодильная технология. 1996. №2. С. 21.

3. Холодильная технология пищевых продуктов: учебник для вузов: в 3 книгах. Часть 1. Теплофизические основы / В.Е. Куцакова [и др.]. Санкт-Петербург: ГИОРД, 2007. 224 с.

4. Примеры и задачи по холодильной технологии пищевых продуктов. Теплофизические основы: учебное пособие / А.В. Бараненко [и др.]. Санкт-Петербург: ГИОРД, 2012. 272 с.

5. ТУ 9119-017-10926000-03. Пироги, пирожки, пончики и полуфабрикаты для них, охлажденные и замороженные. Технические условия.

6. Гинзбург А.С., Громов М.А., Краковская Г.И. ТФХ пищевых продуктов: справочник. Москва: Пищ. пром-сть, 1980. 288 с.

7. Забашта А.Г. Производство замороженных полуфабрикатов в тесте: справочник. Москва: КолосС, 2006. 551 с.


Review

For citations:


Gusak A.V., Krasnova A.A., Filippov V.I. Drying with freezing multilayer semifinished items. New Technologies. 2017;(3):32-37. (In Russ.)

Views: 344


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)