Preview

New Technologies

Advanced search

On the influence of pectin on rheological characteristics and restorative ability of fruit puree

Abstract

The article presents the results of studies of the effect of pectin isolated from beet pulp enzymatically on rheological and restorative properties of fruit puree. The effect of pectin concentration on the change in the degree of non-Newtonianness of rheological characteristics of fruit puree and the index of reducing ability has been established.

About the Authors

M. A. Tsareva
FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov”
Russian Federation


V. V. Kondratenko
FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov”
Russian Federation


T. Y. Kondratenko
FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov”
Russian Federation


A. Y. Davydova
FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov”
Russian Federation


N. M. Alabina
FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov”
Russian Federation


References

1. Кондратенко В.В., Кондратенко Т.Ю. Состояние функциональных групп пектиновых веществ в водных средах // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. 2012. №4(328). С. 41-43.

2. Панкина И.А., Белокурова Е.С. Интенсификация технологии получения сока из плодово-ягодного сырья с высоким содержанием пектина // Научный журнал НИУ ИТМО. Сер. Процессы и аппараты пищевых производств. 2017. №1. С. 36-41.

3. Daou Ch., Zhang H. Physicochemical Properties and Antioxidant Activities of Dietary Fiber Derived from Defatted Rice Bran // Advance Journal of Food Science and Technology. 2011. V. 3(5). P. 339-347.

4. If Homogalacturonan Were a Side Chain of Rhamnogalacturonan I. Implications for Cell Wall Architecture / J.-Paul Vincken [et al] // Plant Physiol. 2003. V. 132. P. 1781-1789.

5. Pectin as a Rheology Modifier: Origin, Structure, Commercial Production and Rheology [Electronic resource] / S.Y. Chan [et al] // Carbohydrate Polymers. 2016. URL: http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.12.033.

6. Костылёв А.С., Кондратенко В.В. Особенности формирования восстановительного потенциала натуральных многокомпонентных пюреобразных продуктов питания из растительного сырья // Пищевые системы: теория, методология, практика: материалы XI Международной научно-практической конференции молодых учёных и специалистов отделения сельскохозяйственных наук Российской академии наук. Москва, 2017. С. 167-174.

7. ГОСТ 26188-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения рН. Москва: Изд-во стандартов, 1984. 8 с.

8. Особенности формирования восстановительных свойств натуральных многокомпонентных продуктов из плодоовощного сырья / А.С. Костылёв [и др.] // Современные подходы к получению и переработке сельскохозяйственной продукции - гарантия продовольственной независимости России: материалы международной научно-практической конференции молодых учёных и специалистов отделения сельскохозяйственных наук Российской академии наук. Москва, 2016. С. 173-180.

9. Mason A.J. OpenSolver - An Open Source Add-in to Solve Linear and Integer Progammes in Excel [Electronic resource] // Operations Research Proceedings Springer. Berlin Heidelberg, 2012. P. 401-406. URL: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-642-29210-1_64, http://opensolver.org

10. Abdi H., Williams L.J. Principal component analysis. Overview // WIREs Computational Statistics. 2010. V. 2. P. 433-459.


Review

For citations:


Tsareva M.A., Kondratenko V.V., Kondratenko T.Y., Davydova A.Y., Alabina N.M. On the influence of pectin on rheological characteristics and restorative ability of fruit puree. New Technologies. 2018;(4):85-95. (In Russ.)

Views: 394


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)