Preview

New Technologies

Advanced search

Application of vegetable secondary selenium accumulators for enriching bakery products

Abstract

For the development of functional purpose bakery products broccoli powder or leek powder enriched with selenium were added to wheat flour. Domestic crops such as broccoli (Tonus variety) and leek (Premier variety) were used as plant raw materials. In the process of growing plants technology of enrichment with selenium was used. Developed bakery products containing enriched powders are functional products, satisfying the daily need for selenium from 14% to 32%.

About the Authors

T. I. Kryachko
FSBEI HE "Moscow State University of Technologies and Management named after K.G. Razumovsky (PKU)
Russian Federation


V. D. Malkina
FSBEI HE "Moscow State University of Technologies and Management named after K.G. Razumovsky (PKU)
Russian Federation


V. V. Martirosyan
FSASI “Scientific Research Institute of Baking Industry”
Russian Federation


N. A. Golubkina
FSBSI “Federal Research Center for Vegetable Growing
Russian Federation


L. L. Bondareva
FSBSI “Federal Research Center for Vegetable Growing
Russian Federation


T. M. Seredin
FSBSI “Federal Research Center for Vegetable Growing
Russian Federation


References

1. Способ изготовления хлеба и хлебобулочных изделий: патент 2159043 Рос. Федерация, МПК A21D 8/02 / Шатнюк Л.Н., Спиричев В.Б., Трубко Л.А.; заявитель и патентообладатель ЗАО «ВАЛЕТЕК ПРОДИМПЕКС», №99111598/13; заявл. 09.06.99; опубл. 20.11.00, Бюл. №32. 6 с.

2. Способ приготовления теста: патент 2472347 Рос. Федерация, МПК A21D 8/02, МПК A21D 2/02. / Шатнюк Л.Н. [и др.]; заявитель и патентообладатель ЗАО «ВАЛЕТЕК ПРОДИМПЕКС», №2011130433/13; заявл. 21.07.11; опубл. 20.01.13, Бюл. №2. 6 с.

3. Голубкина Н.А., Папазян Т.Т. Селен в питании. Растения, животные, человек. Москва: Печатный город, 2006. 254 с.

4. Голубкина Н.А., Полубояринов П.А., Синдирева А.В. Селен в продуктах растительного происхождения // Вопросы питания. 2017. Т. 86, №2. С. 63-69.

5. Голубкина Н.А., Сирота С.М. Биологически активные соединения овощей. Москва: ВНИИССОК, 2010. С. 133-136.

6. Адрицкая Н.А., Костко И.Г. Лук порей как пищевой продукт и сырье для переработки // Государство, академическая наука и высшая школа: современное состояние и тенденции развития: сборник научных статей. Уфа, 2015. С. 98-102.

7. Антиоксиданты растений и методы их определения / Голубкина Н.А.[и др.]. Москва: ВНИИССОК, 2018. 66 с.

8. Малкина В.Д., Крячко Т.И. Перспективы применения продуктов переработки брокколи в технологии хлебобулочных изделий // Естественно-научные исследования, народное хозяйство, современные технологии и технический прогресс: сборник статей Международной научно-практической конференции (29 апреля 2016 г.). Воронеж, 2016. С. 52-60.

9. О применении санитарных мер в таможенном союзе: решение Комиссии Таможенного союза №299. Введ. 2010-05-28.

10. MP 2.3.1.2432-2008. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации: методические рекомендации. Введ. 2008-12-18. 25 с.


Review

For citations:


Kryachko T.I., Malkina V.D., Martirosyan V.V., Golubkina N.A., Bondareva L.L., Seredin T.M. Application of vegetable secondary selenium accumulators for enriching bakery products. New Technologies. 2018;(3):43-52. (In Russ.)

Views: 374


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)