Preview

New Technologies

Advanced search

Investigation of improvement of protein and colloid resistance of beer using immobilized enzyme preparations

Abstract

The article presents the results of studying the possibility of obtaining and using an immobilized complex stabilizer to enhance the colloidal resistance of beer. The pH zones of action and temperature range of the immobilized enzyme preparation have been experimentally established. The result of the experiment of hydrolysis of high molecular beer polypeptides with immobilized G 10x Protosubtilin is given. The physicochemical parameters of the beer sample under study are evaluated. Research results can be used to stabilize beer, wine, juices, etc.

About the Authors

K. R. Siyuhov
FSBEI HE «Maikop State Technological University»
Russian Federation


O. V. Marinenko
FSBEI HE «Maikop State Technological University»
Russian Federation


A. R. Tsey
FSBEI HE «Maikop State Technological University»
Russian Federation


A. M. Gemba
FSBEI HE «Maikop State Technological University»
Russian Federation


References

1. Булгаков Н.И. Биохимия солода и пива. Москва: Пищ. пром-сть, 1976. 358 с.

2. Шустер (Вайноруртер), Нарцисс Л. Пивоварение / пер. А.М. Калашниковой; под ред. И.М. Трагевой. Москва: Пищ. пром-сть, 1980. 503 с.

3. Suomalainin H., Lentonen M. The production of arom components by yeast // Jouz. Inst Brew. 1979. №3. P. 149-156.

4. Перечень коммерческих стабилизаторов пива // Brauwelt. 1972. №38. С. 773-798.

5. Луничева Т.Н., Михайлова Т.Н. Новые препараты для пивоваренной и безалкогольной промышленности. Вып. 3. Москва: Пищепром, 1981. С. 16-17.

6. Цей А.Р., Мариненко О.В. Способы оценки коллоидной стойкости: материалы XXXIV Недели науки МГТУ: XXX Всероссийская научно-практическая конференция «Образование - наука - технологии». Майкоп: Кучеренко В.О., 2017. С. 124-130.

7. Основы биохимии. Том 1 / Уайт А. [и др.], пер. с англ. под ред. акад. Ю.А. Овчинникова. Москва: Мир, 1981. 532 с.

8. Мальцев П.М. Химико-технологический контроль производства пива и солода. Москва: Пищ. пром-сть, 1976. 446 с.

9. Косминский Г.И. Технология солода, пива и безалкогольных напитков: лабораторный практикум по технохимическому контролю производства. Минск: Дизайн ПРО, 1998. 351 с.


Review

For citations:


Siyuhov K.R., Marinenko O.V., Tsey A.R., Gemba A.M. Investigation of improvement of protein and colloid resistance of beer using immobilized enzyme preparations. New Technologies. 2018;(1):70-78. (In Russ.)

Views: 511


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)