Preview

New Technologies

Advanced search

Method of gas-chromatographic measurement of the content of volatile organic substances in the composition of food products

Abstract

The article considers the design of the device, the work of which is based on the principles of chromatography to identify the mobile phase of volatile organic compounds in food. The structure of the device allows to analyze the amount of volatile substances released by the test sample, and to compare this amount with similar data for fresh food. A comparative analysis of the results of measuring the content of volatile organic substances with reference values of the quality indicators of food products is carried out automatically. The results of the examination are displayed on the monitor in alphanumeric format. Chromatographic method of investigation allows to determine quantitative values of food quality (freshness) indicators for the content of ammonia, hydrogen sulphide and alcohol vapors in them.

About the Author

S. A. Romanchikov
Military Academy of Material and Technical Support named after General of the Army A.V. Khrulev
Russian Federation


References

1. Об утверждении Стратегии повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года: распоряжение Правительства РФ от 29.06.2016 №1364-р. С. 2-6.

2. Справочник врача ветеринарной медицины. Изменения доброкачественности мяса при хранении, 2006 [Электронный ресурс]. Режим доступа: www.медпортал.соm.

3. Устройство для определения содержания летучих веществ в продуктах питания: патент 170386 Рос. Федерация МПК G01N7/00 / С.А. Романчиков, В.В. Баранов; №2016115990, опубл. 22.04.2017, Бюл. №12. С. 76.

4. Шаповалова Е.Н., Пирогов А.В. Хроматографические методы анализа. Москва: МГУ, 2007. 109 с.

5. ГОСТ 33833-2016 Напитки спиртные. Газохроматографический метод определения объемной доли метилового спирта. Москва: Стандартинформ, 2016.

6. Ландсберга Г.С. Элементарный учебник физики. Том 1 Механика. Теплотехника. Молекулярная физика. Москва: Наука, 1971. С. 480-481.

7. Протокол экспериментальных исследование качества (свежести) пищевых продуктов по содержанию летучих органических веществ. Вып. 3. Санкт-Петербург: ВАМТО, 2017. 4 с.


Review

For citations:


Romanchikov S.A. Method of gas-chromatographic measurement of the content of volatile organic substances in the composition of food products. New Technologies. 2018;(1):63-70. (In Russ.)

Views: 347


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)