Preview

New Technologies

Advanced search

Biochemical assessment of peach fruits under the conditions of the Black sea coast of the Krasnodar territory

Abstract

The article presents the results of studies of various varieties and clones of Persica vulgaris (Mill.) on the quantitative content of ascorbic acid, total sugar, acidity. The rsearch was carried out in the All-Russian Research Institute of Floriculture and Subtropcal Crops in the Laboratory of Plant Physiology and Biochemistry for the period of 2012-2014. Based on the data obtained, a group of peach varieties and clones with a good biochemical composition was identified. Varieties and clones differ in varying degrees of resistance to abiotic stress factors, which increases productivity and improves the taste of fruits.

About the Author

J. S. Abilfazova
Federal State Budget Scientific Institution “All-Russian Scientific Research Institute of Floriculture and Subtropical Crops”
Russian Federation


References

1. Смагин Н.Е., Абильфазова Ю.С. Беспрерывный конвейер плодов персика // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2015. №6. С. 49-51.

2. Помология. Абрикос, персик и алыча. Т. 3. Киев, 1997. С. 79-80.

3. Ерёмин Г.В. Помология. Косточковые культуры. Т. 3. Орёл: ВНИИСПК, 2008. 315 с.

4. Шайтан И.М., Чуприна Л.М., Анпилогова В.А. Биологические особенности и выращивание персика, абрикоса и алычи. Киев: Наук. Думка, 1989. 251 с.

5. Абильфазова Ю.С., Смагин Н.Е. Персик в условиях влажных субтропиков России // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2014. №1. С. 43-44.

6. Смагин Н.Е. Подбор сортов персика для субтропиков России // Сборник научных трудов ГНУ ВНИИЦ и СК. Вып. 47. Сочи. 2012. С. 77-83.

7. Муравьева Д.А. Фармакогнозия. Москва: Медицина, 1981. 656 с.

8. Абильфазова Ю.С. Устойчивость персика к стресс-факторам влажных субтропиков России // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2016. №6. С. 40-42.

9. Абильфазова Ю.С. Физиолого-биохимические показатели устойчивости персика в зависимости от погодных условий Сочи // Садоводство и виноградарство. 2014. №4. С. 42-44.

10. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность - персик, нектарин / ФГУ «Госсортокомиссия». Москва, 2000. С. 296-306.

11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Орел: ВНИИСПК, 1999. 606 с.

12. Починок Х.М. Методы биохимического анализа растений. Киев: Наук. думка, 1976. 334 с.

13. Гогия В.Т. Биохимия субтропических растений. Москва: Колос, 1984. 288 с.

14. Методика Госсортоиспытания сельскохозяйственных культур / под ред. М.А. Федина. Москва: Колос, 1985. 269 с.


Review

For citations:


Abilfazova J.S. Biochemical assessment of peach fruits under the conditions of the Black sea coast of the Krasnodar territory. New Technologies. 2017;(3):64-68. (In Russ.)

Views: 451


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)