Preview

New Technologies

Advanced search

Express methods for determining oil weight fraction in vegetable lecithins based on the pulse method of nuclear-magnetic resonance

Abstract

Express methods for determining oil weight fraction in vegetable lecithins (sunflower, soybean, and racial) based on the pulse nuclear magnetic resonance method have been developed, which have a number of advantages compared with arbitration method, namely, the use of toxic organic solvent (acetone) is excluded, i.e. these methods are environmentally safe, the analysis time is significantly reduced (instead of 10 hours) - 5 minutes, that is, these are express methods and qualification requirements to laboratory personnel are also reduced, since the process of performing the analysis is automated.

About the Authors

E. P. Victorova
Krasnodar Scientific Research Institute of Agricultural Products Storage and Processing - Branch of the FSBSI NCFSCHWT
Russian Federation


G. V. Rusnak
Krasnodar Scientific Research Institute of Agricultural Products Storage and Processing - Branch of the FSBSI NCFSCHWT
Russian Federation


T. A. Shakhray
Krasnodar Scientific Research Institute of Agricultural Products Storage and Processing - Branch of the FSBSI NCFSCHWT
Russian Federation


O. S. Agafonov
All-Russian Research Institute of Oilseeds named after V. Pustovoit
Russian Federation


S. M. Prudnikov
All-Russian Research Institute of Oilseeds named after V. Pustovoit
Russian Federation


References

1. Тимофеенко Т.И., Артеменко И.П., Корнена Е.П. Фосфолипидные продукты функционального назначения. Краснодар: КубГТУ, 2002. 209 с.

2. Исследование технологических свойств растительных лецитинов / Н.Н. Корнен [и др.] // Новые технологии. 2015. Вып. 3. С. 19-24.

3. Тимофеенко Т.И. Функциональный продукт на основе натуральных растительных фосфолипидов // Известия вузов. Пищевая технология. 2002. №2/3. С. 47-48.

4. Корнен Н.Н. Технологические свойства растительных фосфолипидных продуктов // Новые технологии. 2012. Вып. 4. С. 12-14.

5. Корнен Н.Н., Ханферьян Р.А., Бутина Е.А. Исследование физиологически функциональных свойств фосфолипидных БАД серии «Витол» // Новые технологии. 2011. Вып. 4. С. 92-95.

6. Медико-биологические свойства фосфолипидных продуктов, полученных по различным технологиям / Н.Н. Корнен [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. 2001. №5/6. С. 90-91.

7. Совершенствование экспресс-способа оценки качества подсолнечных лецитинов с применением метода ядерно-магнитной релаксации / Е.П. Викторова [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. 2016. №4. С. 87-91.

8. Исследование ядерно-магнитных релаксационных характеристик рапсовых лецитинов / О.С. Агафонов [и др.] // Новые технологии. 2015. Вып. 3. С. 9-14.

9. Сравнительная оценка ядерно-магнитных релаксационных характеристик подсолнечных и рапсовых лецитинов / Е.В. Лисовая [и др.] // Научный журнал КубГАУ. Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. Краснодар: КубГАУ, 2015. №9(113). С. 467-479.

10. Экологически безопасный экспресс-способ оценки качества рапсовых лецитинов с применением метода ядерно-магнитной релаксации / О.С. Агафонов [и др.] // Новые технологии. 2016. Вып. 3. С. 11-15.

11. Разработка экологически безопасного экспресс-способа оценки качества соевых лецитинов / Е.П. Викторова [и др.] // Научный журнал КубГАУ. Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. Краснодар: КубГАУ, 2016. №7(121). С. 698-707.

12. Система приема и обработки сигналов импульсных релаксометров ядерного магнитного резонанса: свидетельство об официальной регистрации программы для ЭВМ / С.М. Прудников, Л.В. Зверев, Т.Е. Джиоев; №2001610425; заявл 17.04.01.


Review

For citations:


Victorova E.P., Rusnak G.V., Shakhray T.A., Agafonov O.S., Prudnikov S.M. Express methods for determining oil weight fraction in vegetable lecithins based on the pulse method of nuclear-magnetic resonance. New Technologies. 2017;(3):20-26. (In Russ.)

Views: 334


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)