Preview

New Technologies

Advanced search

Biochemical composition of currant fruits

Abstract

Black and red currant are widely used in fresh, frozen, and dried form, as well as for the preparation of jam, marmalade, pastille, fillings for sweets and pies, etc. Also currant fruits are an excellent raw material for juices, jellies, syrups, jams, etc. This popularity of currant as a culture is due to the chemical composition of berries, which determines their high nutritional and vitamin value.

About the Author

N. R. Bzhetseva
FSBEI HE “Maikop State Technological University’
Russian Federation


References

1. Семенова Л.Г., Бжецева Н.Р. Особенности продуктивности смородины черной и красной в условиях Адыгеи: монография / под ред. Г.В. Еремина; Майкоп. гос. технол. ин-т; Майкоп. опыт. станция Всерос. НИИ растениеводства им. Н.И. Вавилова. Майкоп, 2003. 143 с.

2. Зозуля Л.Ф. Влияние способов возделывания и переработки на химический состав ягод земляники и черной смородины: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. Киев, 1971. 28 с.

3. Кольцова Е.В. Сортоизучение смородины в Куйбышевской области // Культура черной смородины в СССР: доклады симпозиума. Москва, 1972. С. 551-557.

4. Лазарева А.Г. Некоторые особенности биологии и иммунитета смородины в Краснодарском крае // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 1972. Т. 46, вып. 2. С. 169-191.

5. Любова К.И. Итоги сортоизучения черной смородины в условиях Предуралья // Культура черной смородины в СССР: доклады симпозиума. Москва, 1972. С. 539-544.

6. Бжецева Н.Р. Устойчивые сорта смородины к различным факторам среды // Садоводство и виноградарство XXI века: материалы международной научно-практической конференции. Ч. 3. Краснодар, 1999. С. 191-193.

7. Решетникова А.В., Семчинская Е.И. Лечение растениями. Киев Феникс, 1993. 352 с.

8. Ширко Т.С., Ярошевич И.В. Биохимия и качество плодов. Минск: Навука i тэхшка, 1991. 294 с.

9. Методы биохимического исследования растений / Ермаков А.И. [и др.]. Ленинград: Колос, 1972. 456 с.

10. Бурмистров А.Д. Ягодные культуры. Ленинград, 1972. 384 с.

11. Степанова Е.Л. Черная смородина - витаминная культура. Москва: Пищепромиздат, 1950. 60 с.


Review

For citations:


Bzhetseva N.R. Biochemical composition of currant fruits. New Technologies. 2017;(2):90-98. (In Russ.)

Views: 511


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)