Preview

New Technologies

Advanced search

Recipe composition and functional orientation of a specialized product for metabolism disorders correction in inflammatory diseases

Abstract

Characteristics of initial raw material and its active components, which allowed to scientifically substantiate qualitative and quantitative composition of the formulation of a new phytocomplex in the form of dietary supplements have been considered. Synergistic properties of prescription components allowed to determine the functional orientation of the developed product - as a processing aid in prevention and complex treatment of acute inflammatory diseases, which was confirmed by clinical trials in a group of patients with focal pneumonia and acute respiratory viral infection. A specialized product is included in the federal register of dietary supplements, approved and introduced into production at the enterprises of the Artlife company (Tomsk).

About the Authors

E. Y. Lobach
Kemerovo State University, Kemerovo
Russian Federation


V. M. Poznyakovsky
Kemerovo State Agricultural Institute
Russian Federation


A. N. Austrievskikh
“Artlife” company
Russian Federation


References

1. Позняковский В.М., Чугунова О.В., Томова М.Ю. Пищевые ингредиенты и биологически активные добавки. Москва: ИНФРА-М, 2017. 143 с.

2. Натурные исследования эффективности биологически активной добавки с направленными функциональными свойствами / Подзорова Г.А. [и др.] // Техника и технология пищевых производств. 2015. №2(37). С. 67-74.

3. Здоровье России: атлас / под ред. Л.А. Бокерия. 8-е изд. Москва: НЦССХ им. А.Н. Бакулева РАМН, 2012. 408 с.

4. Политика здорового питания. Федеральный и региональный уровни / В.И. Покровский [и др.]. Новосибирск: Сиб. ун-т, 2002. 376 с.

5. Герасименко Н.Ф., Позняковский В.М., Челнакова Н.Г. Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. 2016. №4(12). С. 52-57.

6. Герасименко Н.Ф., Позняковский В.М., Челнакова Н.Г. Методологические аспекты полноценного, безопасного питания: значение в сохранении здоровью и работоспособности // Человек. Спорт. Медицина. 2017. Т. 17, №1. С. 79-86.

7. Австриевских А.Н., Вековцев А.А., Позняковский В.М. Продукты здорового питания: новые технологии, обеспечение качества, эффективность применения: монография. Новосибирск: Сиб. ун-т, 2005. 416 с.

8. О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического, лечебного и диетического профилактического питания: технический регламент ТС 027/2012.


Review

For citations:


Lobach E.Y., Poznyakovsky V.M., Austrievskikh A.N. Recipe composition and functional orientation of a specialized product for metabolism disorders correction in inflammatory diseases. New Technologies. 2018;(3):53-59. (In Russ.)

Views: 324


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)