Preview

New Technologies

Advanced search

Prospective trends for the use of probiotics for the creation of polyfunctional feed additives

Abstract

The article gives an overview of promising trends for the use of probiotics for the creation of feed additives, on the basis of which it was concluded that it is expedient to create feed additives containing a complex of probiotics and prebiotics that have a synergistic effect and a broad spectrum of action.

About the Authors

R. V. Kazaryan
Краснодарский НИИ хранения и переработки сельскохозяйственной продукции - филиал ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия»
Russian Federation


A. S. Borodikhin
Краснодарский НИИ хранения и переработки сельскохозяйственной продукции - филиал ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия»
Russian Federation


M. V. Lukyanenko
Краснодарский НИИ хранения и переработки сельскохозяйственной продукции - филиал ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия»
Russian Federation


A. D. Achmiz
Краснодарский НИИ хранения и переработки сельскохозяйственной продукции - филиал ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия»
Russian Federation


A. N. Matvienko
Краснодарский НИИ хранения и переработки сельскохозяйственной продукции - филиал ФГБНУ «Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства, виноделия»
Russian Federation


References

1. Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации [Электронный ресурс]: указ Президента РФ от 30 января 2010 г. №120 // Российская газета. 2010. №5100(21). URL: https://rg.ru/2010/02/03/prod-dok.html.

2. Аверкиева О.М. Микотоксины в кормах: влияние на качество продуктивности родительского стада // Корма и кормление. 2014. №4. С. 36-38.

3. Фетисов Л.Н., Солдатенко Н.А., Русанов В.А. Анализ результатов мониторинга загрязнения кормов микотоксинами // Современная микология в России: материалы II Съезда микологов России. Москва, 2008. С. 267.

4. Автоматизированная система Ирена: Государственная информационная система в области ветеринарии [Электронный ресурс]. URL: http://vetrf.ru/

5. Miroshnichenko P.V., Troshin A.N. Efficiency of preparation «Tetra+» mycotoxicosis in experimental laboratory animals // Основные результаты фундаментальных научных исследований ФГБНУ «Краснодарский научно-исследователь-ский институт хранения и переработки сельскохозяйственной продукции» в 2015 году. Краснодар, 2016. С. 153.

6. Эффективность применения кормовой добавки «Тетра+» при хронических микотоксикозах свиней [Электронный ресурс] / Казарян Р.В. [и др.] // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2016. №121. URL: http://ej.kubagro.ru/2016/07/pdf/53.pdf

7. Влияние витаминно-минерального кормового концентрата на показатели молочной продуктивности коров [Электронный ресурс] / Казарян Р.В. [и др.] // Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции. Краснодар, 2017. С. 283-286.

8. Молекулярные механизмы воздействия метаболических пребиотиков на выживание позитивной микрофлоры / Громова О.А. [и др.] // Лечащий врач. 2013. №6. С. 79.

9. Web of Science Result Analysis [Electronic resource] // Web of Science [v.5.29]. URL: http://wcs.webofknowledge.com/RA/analyze.do (дата обращения: 2018-04-24).

10. Effects of a Lactobacillus salivarius mixture on performance, intestinal health and serum lipids of broiler chickens [Electronic resource] / Shokryazdan P. [etc] // PloS one. 2017. Т. 12, №5. URL: http://journals.plos.org/ plosone/article?id=10.1371/ journal.pone.0175959

11. Effects of two different probiotics on microflora, morphology, and morphometry of gut in organic laying hens [Electronic resource] / Forte C. [etc] // Poultry science. 2016. Т. 95, №11. С. 2528-2535. URL: https://academic.oup.com/ ps/article/95/11/ 2528/2399332

12. Lactobacillus plantarum MYS6 ameliorates fumonisin B1-induced hepatorenal damage in broilers [Electronic resource] / Deepthi B.V. [etc] // Frontiers in microbiology. 2017. Т. 8. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/ PMC5702784/

13. Probiotic enhanced intestinal immunity in Broilers against subclinical necrotic enteritis [Electronic resource] / Wang H. [etc] // Frontiers in immunology. 2017. Т. 8. С. 1592. URL: https://www.frontiersin.org/ articles/ 10.3389/ fimmu.2017.01592/full

14. Controlling of growth performance, lipid deposits and fatty acid composition of chicken meat through a probiotic, Lactobacillus johnsonii during subclinical Clostridium perfringens infection [Electronic resource] / Wang H. [etc] // Lipids in health and disease. 2017. Т. 16, №1. С. 38. URL: https://lipidworld.biomedcentral.com/ track/pdf/10.1186/ s12944-017-0408-7?site=lipidworld.biomedcentral.com.


Review

For citations:


Kazaryan R.V., Borodikhin A.S., Lukyanenko M.V., Achmiz A.D., Matvienko A.N. Prospective trends for the use of probiotics for the creation of polyfunctional feed additives. New Technologies. 2018;(2):116-121. (In Russ.)

Views: 524


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)