Preview

New Technologies

Advanced search

Study of antioxidant properties of food additives obtained from secondary vegetable resources in testing laboratory animals

Abstract

The data describing the composition of antioxidants contained in food additives obtained using innovative technologies from secondary plant resources formed at fruits and vegetables processing are given. It has been established that the researched food additives provide a reliable decrease in the mass fraction of malonic dialdehyde and diene conjugates in the blood serum of animals of the experimental groups as compared to the control group of animals. The obtained data allow drawing a conclusion that the researched food additives exhibit antioxidant properties. It’s been revealed that food additives exhibit hepatoprotective properties, along with antioxidant properties, characterized by a significant decrease in the level of activity of liver enzymes. By the degree of manifestation of these properties, the researched food additives can be arranged in a row (in descending order): “Grape seeds powder” ® “Apple powder”® “Pumpkin powder”.

About the Authors

N. N. Kornen
FSBSI “Krasnodar Scientific Research Institute of Storage and Processing of Agricultural Products”
Russian Federation


A. N. Troshin
FSBRI “Krasnodar Research Veterinary Institute”
Russian Federation


M. P. Semenenko
FSBRI “Krasnodar Research Veterinary Institute”
Russian Federation


E. V. Kuzminova
FSBRI “Krasnodar Research Veterinary Institute”
Russian Federation


T. A. Shakhrai
FSBSI “Krasnodar Scientific Research Institute of Storage and Processing of Agricultural Products”
Russian Federation


References

1. Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. М.: ТрансЛит, 2009. 212 с.

2. Барабой В.А., Запрометов М.Н. Растительные фенолы и здоровье человека. М.: Наука, 1984. 160 с.

3. Каликинская Е. Антиоксиданты - защита от старения и болезней // Наука и жизнь. 2000. №8. С. 90-94.

4. Кулинский В.И. Активные формы кислорода и оксидативная модификация макромолекул: польза, вред и защита // Соросовский образовательный журнал. 1999. №1. С. 2-8.

5. Разработка технологии производства пищевой добавки из вторичных ресурсов переработки яблок / Н.Н. Корнен [и др.] // Пищевая промышленность. 2015. №11. С. 36-38.

6. Биологически активная добавка к пище: патент 2562517 Рос. Федерация МПК A23L1/30, A23L 1/025, A23L 1/212 / В.В. Лисовой [и др.], №2014120106; заявл. 19.05.2014; опубл. 10.09.2015, Бюл. №25.

7. Инновационная технология производства пищевой добавки из вторичных ресурсов переработки тыквы / Г.А. Купин [и др.] // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ). 2016. №7(121). С. 929-940.

8. Биологически активная добавка к пище: патент 2554991 Рос. Федерация МПК A23L 1/30, A23L 1/212 / Лисовой В.В. [и др.]; №2014120105/13; заявл. 19.05.2014; опубл. 10.07.2015.

9. Корнен Н.Н. Технология получения биологически активной добавки из семян винограда // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2012. №6. С. 40-54.

10. Методическое пособие по изучению процессов перекисного окисления липидов и системы антиоксидантной защиты организма у животных / М.И. Рецкий [и др.], ГНУ ВНИВИПФиТ. Воронеж, 1997. 35 с.


Review

For citations:


Kornen N.N., Troshin A.N., Semenenko M.P., Kuzminova E.V., Shakhrai T.A. Study of antioxidant properties of food additives obtained from secondary vegetable resources in testing laboratory animals. New Technologies. 2017;(1):24-31. (In Russ.)

Views: 357


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)