Preview

New Technologies

Advanced search

Influence of the size of beet root pulp particles on the mode of de-cationization before enzymatic treatment

Abstract

The article presents the results of studies on the effect of the size of dry non-granulated beet pulp particles on the process of preliminary decationization. Disubstituted sodium salt of ethylenediaminetetraacetic acid was used as a model complexone in fractional concentrations from a fiducial value of 2.87 g / dm3. The global extremes of the dynamics of the specific electrical conductivity of the system “beet pulp - complexone solution” have been selected as a primary response, as corresponding to the moment of complexone saturation with cations. It’s been established that decatonization of a coarse fraction (≥ 5 mm) requires processing of the pulp with an aqueous solution of complexone with a concentration of 3.49 g / dm3 for ~ 43 minutes, whereas for the fine fraction (<5 mm) these parameters will be 3, 81 g / dm3 and ~ 49 minutes, respectively. This, presumably, is due to the fact that in the variant with a more developed surface, the availability of cations of the cell wall matrix increases, and therefore a high concentration of complexone and a longer processing time are necessary for effective decationization.

About the Authors

V. V. Kondratenko
All-Russian Scientific Research Institute of Canning Technology, a branch of FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov” of the RAS
Russian Federation


T. Y. Kondratenko
All-Russian Scientific Research Institute of Canning Technology, a branch of FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov” of the RAS
Russian Federation


M. A. Tsareva
All-Russian Research Institute of Canning Technology - a branch of FSBSI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov” of the RAS
Russian Federation


A. Y. Davydova
All-Russian Scientific Research Institute of Canning Technology, a branch of FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov” of the RAS
Russian Federation


N. M. Alabina
All-Russian Scientific Research Institute of Canning Technology, a branch of FSBI “Federal Scientific Center of Food Systems named after V.M. Gorbatov” of the RAS
Russian Federation


References

1. Донченко Л.В., Фирсов Г.Г. Пектин: основные свойства, производство и применение. Москва: ДеЛи принт, 2007. 276 с.

2. Некоторые особенности сушёного свекловичного жома как сырья для производства пектина / В.В. Кондратенко [и др.] // Устойчивое развитие, экологически безопасные технологии и оборудование для переработки пищевого сельскохозяйственного сырья; импортоопережение: материалы Международной научно-практической конференции. Краснодар: Экоинвест, 2016. С. 138-141.

3. Enzymatic pectic oligosaccharides (POS) production from sugar beet pulp using response surface methodology / N. Babbar [et.al] // J. Food Sci. Technol. 2017. V. 54(11). P. 3707-3715.

4. Влияние режимов обработки на некоторые свойства полигликанов свекловичного жома / В.В. Кондратенко [и др.] // Инновационные пищевые технологии в области хранения и переработки сельскохозяйственного сырья: фундаментальные и прикладные аспекты: материалы VI Международной научно-практической конференции. Краснодар, 2016. С. 42-46.

5. Хатко З.Н. Свекловичный пектин полифункционального назначения: свойства, технологии, применение. Майкоп: МГТУ, 2012. 244 с.

6. Dominiak M.M., Mikkelsen J.D., Marie Søndergaard K. A novel perspective on pectin extraction / Ph.D. Thesis. - Technical University of Denmark, Department of Chemical and Biochemical Engineering, 2014. 113 p.

7. Bonnin E., Garnier C., Ralet M.-Ch. Pectin-modifying enzymes and pectin-derived materials: applications and impacts // Appl. Microbiol. Biotechnol. 2014. V. 98. P. 519-532.

8. Herron S.R. Characterization and Implications of Ca2+ Binding to Pectate Lyase C / S.R. Herron [et.al] // The Journal of Biological Chemistry. 2003. V. 278(14). P. 12271-12277.

9. Nadar Sh.S., Rao P., Rathod V.K. Enzyme assisted extraction of biomolecules as an approach to novel extraction technology: A review // Food Research International. 2018. V. 108. P. 309-330.

10. Исследование возможности комплексного ферментативного экстрагирования отдельных полимерных компонентов из сухого свекловичного жома / В.В. Кондратенко [и др.] // Инновационные пищевые технологии в области хранения и переработки сельскохозяйственного сырья: материалы V Международной научно-практической конференции. Воронеж, 2015. С. 92-98.

11. Biochemical Characterization and Overexpression of an Endo-rhamnogalacturonan Lyase from Penicillium chrysogenum / Iwai M. [et al] // Mol. Biotechnol. 2015. V. 57(6). P. 539-548.

12. Нелина В.В. Физико-химические свойства пектиновых веществ. Разработка и совершенствование технологий пектина и пектинопродуктов: монография. Краснодар, 1996. 102 с.

13. Хатко З.Н. Биохимическое обоснование и разработка способов получения высокоочищенного свекловичного пектина: автореф. дис. … на соиск. учен. степ. канд. техн. наук: 03.00.04. Краснодар, 1997. 25 с.


Review

For citations:


Kondratenko V.V., Kondratenko T.Y., Tsareva M.A., Davydova A.Y., Alabina N.M. Influence of the size of beet root pulp particles on the mode of de-cationization before enzymatic treatment. New Technologies. 2018;(4):34-42. (In Russ.)

Views: 324


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)