Preview

Новые технологии / New technologies

Расширенный поиск

Исследования процесса созревания мяса

https://doi.org/10.47370/2072-0920-2025-21-1-69-89

Аннотация

Введение. В данной статье представлен обзор современных исследований, посвящённых различным методам созревания (старения) мяса животных, а также их физико-химическим, сенсорным и микробиологическим характеристикам. Цель работы. Анализ современных методов исследования процессов созревания (старения) конины, говядины и мяса ослов. Методы исследования. Систематический процесс поиска проводился в базе данных с применением определённых ключевых слов для соответствующих статей с момента их создания до 15 ноября 2024 года. Для более полного охвата соответствующей литературы список ссылок на связанные статьи был изучен вручную. Результаты. В статье анализируются результаты экспериментов, выполненных с использованием методов сухого и влажного созревания мяса. Установлено, что выбор метода созревания и рациона питания животных играет ключевую роль в формировании органолептических свойств мяса. Сравнительная оценка различных подходов к созреванию показала, что оптимальные условия хранения и кормления могут значительно улучшить качество мяса, повысив его питательные свойства и вкусовые характеристики, что имеет важное значение для мясной промышленности и потребительских предпочтений. Заключение. Анализ современных исследований, посвящённых методам старения мяса, демонстрирует значительное влияние различных факторов на его качество. Метод старения, система кормления и продолжительность выдержки оказывают существенное воздействие на физико-химические и сенсорные характеристики продукта. Сухое и влажное старение, каждое из которых имеет свои уникальные преимущества и недостатки, влияют на содержание питательных веществ, вкус и текстуру. Использование органических кормов дополнительно обогащает мясо ненасыщенными жирными кислотами, что усиливает его пищевую ценность.

Об авторах

Т. А. Мухамедов
Некоммерческое акционерное общество «Костанайский региональный университет имени Ахмета Байтұрсынұлы»
Казахстан

Мухамедов Талгат Амангалиевич, старший преподаватель кафедры продовольственной безопасности и биотехнологий 
110000, Республика Казахстан, г. Костанай, ул. Байтурсынова 47



С. М. Мухамедова
Филиал акционерного общества «Национальный центр повышения квалификации «Өрлеу» Институт профессионального развития по Костанайской области»
Казахстан

Мухамедова Сауле Мараловна, главный специалист учебного отдела 
110000, Республика Казахстан, г. Костанай, ул. Пролетарская 86



Список литературы

1. Мухамедов Т.А., Сакен А.К. Анализ развития коневодства и динамики производства конины в Республике Казахстан // АПК России. 2023. Т. 30, № 2. С. 284-289. DOI: 10.55934/2587-8824-2022-30-2-284-289

2. Aging mechanism for improving the tenderness and taste characteristics of meat / S-T. Joo [et al.] // J AnimSci Technol. 2023. Vol. 65(6). P. 1151-1168. DOI: 10.5187/jast.2023.e110

3. Кудряшов Л.С. Автолиз мяса. Большая российская энциклопедия: научно-образовательный портал [Электронный ресурс]. URL: https://bigenc.ru/c/avtoliz-miasa3fcbf4/?v=8779308. дата обращения 09.06.2024

4. Dry aging of beef; Review / D. Dashdorj [et al.] // J AnimSci Technol. 2016. Vol. 58. P. 20. DOI: 10.1186/s40781-016-0101-9

5. Microbiological safety of aged meat / K. Koutsoumanis [et al.] // EFSA J. 2023. Vol. 21(1). DOI: 10.2903/j.efsa.2023.7745

6. Dry aging of beef; Review / D. Dashdorj [et al.] // AnimSci Technol. 2016. Vol. 58. P. 20. DOI: 10.1186/s40781-016-0101-9

7. Reduction of the microbial load in meat maturation rooms with and without alkaline electrolyzed water fumigation / F. Savini [et al.] // Ital J Food Safety. 2023. Vol. 12(3). DOI: 10.4081/ijfs.2023.11109

8. Способ сухого созревания конины и приготовление стейка на его основе: патент 9698 Республика Казахстан / Мухамедов Т.А., Мухамедов А.А., Мухамедов А.А., Мухамедова С.М.; № 2024/0913.2; заявл. 22.07.2024; опубл. 18.10.2024, Бюл. № 42.

9. Мухамедов Т.А. Влияние тепловой обработки на органолептические показатели конины сухого и влажного созревания // Доктрины, школы и концепции устойчивого развития науки в современных условиях: сборник статей. Уфа: Аэтерна, 2024. С. 11-15.

10. Proteomic analysis to understand the relationship between the sarcoplasmic protein patterns and meat organoleptic characteristics in different horse muscles during aging / A. della Malva [et al.] // Meat Science. 2022. Vol. 184. Article 108686. DOI: 10.1016/j.meatsci.2021.108686

11. Способ влажного созревания конины: патент 9780 Республика Казахстан / Мухамедов Т.А., Мухамедов А.А., Мухамедов А.А., Мухамедова С.М.; № 2024/0932.2, заявл. 30.07.2024; опубл. 15.11.2024, Бюл. № 46.

12. Volatile Organic Compounds, Oxidative and Sensory Patterns of Vacuum Aged Foal Meat / A. Tateo [et al.] // Animals. 2020. Vol. 10. DOI: 10.3390/ani10091495

13. Effects of Ageing on Donkey Meat Chemical Composition, Fatty Acid Profile and Volatile Compounds / P. Polidori [et al.] // Foods. 2022. Vol. 11. DOI: 10.3390/foods11060821

14. How Volatile Compounds, Oxidative Profile and Sensory Evaluation Can Change with Vacuum Aging in Donkey Meat / A. Maggiolino [et al.] // Animals. 2020. Vol. 10. DOI: 10.3390/ani10112126

15. Effect of three different proteases on horsemeat tenderness during postmortem aging / Y. Cheng [et al.] // J Food Sci Technol. 2021. Vol. 58(7). P. 2528-2537. DOI: 10.1007/s13197-020-04759-x

16. Effect of muscle type and vacuum chiller aging period on the chemical compositions, meat quality, sensory attributes and volatile compounds of Korean native cattle beef / H-V. Ba [et al.] // Anim Sci J. 2014. Vol. 85(2). P. 164-173. DOI: 10.1111/asj.12100

17. Volatile Organic Compounds, Oxidative and Sensory Patterns of Vacuum Aged Foal Meat / A. Tateo [et al.] // Animals. 2020. Vol. 10(9). Article 1495. DOI: 10.3390/ani10091495

18. Effect of ageing time on consumer preference and sensory description of foal meat / LR. Beldarrain [et al.] // Food Research International. 2020. Vol. 129. Article 108871. DOI: 10.1016/j.foodres.2019.108871

19. Application of 2-D DIGE to study the effect of ageing on horse meat myofibrillar subproteome / L - R. Beldarrain [et al.] // Journal of proteomics. 2023. Vol. 272. Article 104770. DOI: 10.1016/j.jprot.2022.104770

20. Sentandreu Horse meat tenderization in relation to post-mortem evolution of the myofibrillar sub-proteome / L-R. Beldarrain [et al.] // Meat Science. 2022. V. 188. Article 108804. DOI: 10.1016/j.meatsci.2022.108804

21. Muscle and Subcutaneous Fatty Acid Composition and the Evaluation of Ageing Time on Meat Quality Parameters of Hispano-Bretón Horse Breed / L-R. Beldarrain [et al.] // Animals. 2021. Vol. 11. Article 1421. DOI: 10.3390/ani11051421

22. Nutritional Profile of Donkey and Horse Meat: Effect of Muscle and Aging Time / R. Marino [et al.] // Animals: an open access journal from MDPI. 2022. Vol. 12(6). Article 746. DOI: 10.3390/ani12060746

23. Effect of Packaging Type and Aging on the Meat Quality Characteristics of Water Buffalo Bulls / M-H. Jaspal [et al.] // Animals: an open access journal from MDPI. 2022. Vol. 12 (2). Article 130. DOI: 10.3390/ani12020130

24. Analysis of low-marbled Hanwoo cow meat aged with different dry-aging methods / HJ. Lee [et al.] // Asian-Australas J Anim Sci. 2017. Vol. 30 (12). P. 1733-1738. DOI: 10.5713/ajas.17.0318

25. Effect of Aging and Freezing Conditions on Meat Quality and Storage Stability of 1++ Grade Hanwoo Steer Beef: Implications for Shelf Life / S. Cho [et al.] // Korean journal for food science of animal resources. 2017. Vol. 37(3). P. 440-448. DOI: 10.5851/kosfa.2017.37.3.440

26. Effect of Aging Time on Physicochemical Meat Quality and Sensory Property of Hanwoo Bull Beef / S. Cho [et al.] // Korean J Food Sci Anim Resour. 2016. Vol. 36(1). P. 68-76. DOI: 10.5851/kosfa.2016.36.1.68

27. Effects of the Aging Period and Method on the Physicochemical, Microbiological and Rheological Characteristics of Two Cuts of Charolais Beef / M. Di Paolo [et al.] // Foods. 2023. Vol. 12(3). Article 531. DOI: 10.3390/foods12030531

28. Song Z., Hwang I. Differences in toughness and aging potential of longissimus lumborum muscles between Hanwoo cow, bull and steer // J AnimSci Technol. 2023. Vol. 65(4). P. 865-877. DOI: 10.5187/jast.2022.e128

29. Effect of Wet Aging on Color Stability, Tenderness, and Sensory Attributes of Longissimus lumborum and Gluteus medius Muscles from Water Buffalo Bulls / M-H. Jaspal [et al.] // Animals. 2021. Vol. 11(8). Article 2248. DOI: 10.3390/ani11082248

30. The effect of dry and wet maturation of horse meat on color / Tikhonov S.L. [et al.] // Scientific support for innovative development of animal husbandry and biotechnologies, materials of the International Scientific and Practical Conference "From modernization to accelerated development: ensuring competitiveness and scientific leadership of the agro-industrial complex" (IDSISA2024) / Yekaterinburg, BIO web conference series: March 14-15, 2024. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/202410801010

31. Diversity and Characteristics of the Meat Microbiological Community on Dry Aged Beef / S. Ryu [et al.] // Journal of microbiology and biotechnology. 2018. Vol. 28(1). P. 105-108. DOI: 10.4014/jmb.1708.08065

32. Microbial, Physicochemical Profile and Sensory Perception of Dry-Aged Beef Quality: A Preliminary Portuguese Contribution to the Validation of the Dry Aging Process / A. Ribeiro [et al.] // Foods. 2023. Vol. 12(24). Article 4514. DOI: 10.20944/preprints202311.0442.v1.

33. Effects of Different Moisture-Permeable Packaging on the Quality of Aging Beef Compared with Wet Aging and Dry Aging / Y. Shi [et al.] // Foods. 2020. – v. 9(5).Article 649. DOI: 10.3390/foods9050649

34. Evolution of Sensory Properties of Beef during Long Dry Ageing / E-O. Marie-Pierre [et al.] // Foods. 2022. Vol. 11(18). Article 2822. DOI: 10.3390/foods11182822

35. Effect of Aging Process and Time on Physicochemical and Sensory Evaluation of Raw Beef Top Round and Shank Muscles Using an Electronic Tongue / J-H. Kim [et al.] // Korean J Food Sci Anim Resour. 2017. Vol. 37(6). P. 823-832. DOI: 10.5851/kosfa.2017.37.6.823

36. Sire effects on carcass and meat quality traits of young Nellore bulls / M-N. Bonin [et al.] // Genetics and molecular research: GMR. 2014. Vol. 13(2). P. 3250-3264. DOI: 10.4238/2014.29.3 апреля

37. Preliminary data on the microbial profile of dry and wet aged bovine meat obtained from different breeds in Sardinia / M.P. Meloni [et al.] // Italian journal of food safety. 2023. Vol. 12(2). Article 11060. DOI: 10.4081/ijfs.2023.11060

38. Мухамедов Т.А. Химический и минеральный состав конины сухого и влажного созревания // Инновации в науке: вызовы и перспективы будущего: сборник статей. Саратов: Цифровая наука, 2024. С. 12-18.

39. Effects of Feeding and Maturation System on Qualitative Characteristics of Buffalo Meat (Bubalusbubalis) / R. Marrone [et al.] // Animals: an open access journal from MDPI. 2020. Vol. 10(5). Article 899. DOI: 10.3390/ani10050899

40. Physicochemical attributes, oxidative stability, and microbial profile of boneless sirloin and bone-in T-bone steaks from Hanwoo steer with reference to dry-aging / M. Ali [et al.] // Journal of animal science and technology. 2021. Vol. 63(5). P. 1169-1181. DOI: 10.5187/jast.2021.e95

41. Microbiological, rheological and physical-chemical characteristics of bovine meat subjected to a prolonged ageing period / G. Smaldone [et al.] // Italian journal of food safety. 2019. Vol. 8(3). Article 8100. DOI: 10.4081/ijfs.2019.8100

42. New Implications of Metabolites and Free Fatty Acids in Quality Control of Crossbred Wagyu Beef during Wet Aging Cold Storage / S. Ueda [et al.] // Metabolites. 2024. Vol. 14(2). Article 95. DOI: 10.3390/metabo14020095

43. The Effect of Grazing Level and Ageing Time on the Physicochemical and Sensory Characteristics of Beef Meat in Organic and Conventional Production / I. Revilla [et al.] // Animals: an open access journal from MDPI. 2021. Vol. 11(3). Article 635. DOI: 10.3390/ani11030635

44. Impact of myoglobin oxygenation level on color stability of frozen beef steaks / M-L. Henriott [et al.] // Journal of animal science. 2020. Vol. 98(7). Article 193. DOI: 10.1093/jas/skaa193


Рецензия

Для цитирования:


Мухамедов Т.А., Мухамедова С.М. Исследования процесса созревания мяса. Новые технологии / New technologies. 2025;21(1):69-89. https://doi.org/10.47370/2072-0920-2025-21-1-69-89

For citation:


Mukhamedov T.A., Mukhamedova S.M. Investigation of the meat maturation process. New Technologies. 2025;21(1):69-89. (In Russ.) https://doi.org/10.47370/2072-0920-2025-21-1-69-89

Просмотров: 34


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-0920 (Print)
ISSN 2713-0029 (Online)